Hoppsan Kerstin…
Så, då har det hänt till slut.
Jag har skaffat mig ett eget litet hörn av internet och namngett det efter mig själv, eller egentligen hur jag känner inför detta: hoppsan!
Helt ärligt trodde jag inte det skulle hända, typ någonsin. ”Det är ju lite pretto med en blogg, vem skulle vilja läsa den egentligen?” (Hej farmor!)
Dags att utmana fördomarna (mina egna alltså) och testa något nytt. Det du läser just nu är det första inlägget på en blogg om mitt år på University of California San Diego. Jag tänkte skriva om lite av varje, högt och lågt, reflektioner kring kulturkrockar och kontraster, och förhoppningsvis visa en hel del bilder. Kommentarer är välkomna och jag hoppas du vet att jag uppskattar att du tar dig tid att läsa det jag skriver, det tar jag inte för givet. Tack!
Vad ska du ens göra i Kalifornien?
Well, jag ska göra något jag länge velat göra och åka och plugga utomlands.
Vad ska du läsa?
Jag ska läsa kurser som jag kan använda i mitt kandidatprogram i ”Physical Geography and Ecosystem Science” som jag läser vid Lunds Universitet.
Det var ett långt namn, vad betyder ens ”Physical Geography”?
På svenska översätts det med ”naturgeografi”. Naturgeografi berör jordytan och dess processer, landformer, atmosfären, isar och så vidare, till skillnad från kulturgeografi som mer handlar om människans förhållande till planeten, globalisering, ekonomi och politik. Som naturgeograf behöver man data från naturen att arbeta med, således måste man ofta ta sig ut och samla in denna data och därför blir det mycket exkursioner och undervisning utomhus.
Varför pratar du om ”Physical Geography” och inte naturgeografi då?
För programmet jag läser i Lund är på engelska i en klass med ungefär hälften internationella studenter, vilket är superkul. Jag trivs med att jobba på engelska och det är väldigt roligt med en massa olika perspektiv och bakgrunder. Men det kanske är nyttigt för mig att skriva detta på svenska för jag märker att jag tappar lite av språket när allting är på engelska hela tiden.
Om det nu är så kul i Lund, varför ska du åka till Kalifornien?
För jag gillar havet, och även om kursutbudet i Lund är bra så finns det inte så mycket kurser om just havet och hur det spelar in i det globala och lokala klimatet. Därför tar jag chansen att plugga sådana kurser utomlands, och Lunds Universitet har väldigt mycket bra utbytesavtal med olika universitet världen över.
Men varför just Kalifornien och San Diego?
Vid University of California San Diego (en del av University of California systemet som också inkluderar UC Berkely, UCLA, UC Santa Barbara m.fl) finns Scripps Institution of Oceanography som är ett av världens bästa forskningscenter om just havet. Sedan spelar ju såklart det trevliga vädret i södra Kalifornien, och rykten om mycket bra surfing, in i beslutet att åka till just San Diego.
Är ni flera som ska åka till San Diego eller åker du själv?
Japp och nja. Vi är cirka ett dussin studenter från olika delar av Lunds Universitet som ska till just San Diego, men ingen som jag känner sedan innan eller som läser samma sak som jag.
Är du nervös? Ska det bli spännande?
Både ja och nej. Helt ärligt har det varit en sådan lång process, jag skickade in de första ansökningarna i oktober förra året, att det känns lite konstigt att det bara är någon vecka kvar tills jag åker. Jag kanske inte har hunnit bli nervös än? Självklart ska det bli roligt att åka iväg och upptäcka ett nytt ställe, men jag kommer sakna en massa människor här hemma.
Det finns en massa andra saker jag skulle kunna berätta om, men detta får räcka för tillfället.
Tack för att du tog dig tid att scrolla ner ända hit och jag hoppas du vill fortsätta kika in här och läsa.