Super bloom och spring break
God morgon,
Eller vilken tid det nu råkar vara när du läser detta.
När jag skriver detta är det i alla fall morgon. Tidig morgon. Kockan är strax före fem och jag sitter på San Diegos flygplats. Solen har inte gått upp ännu och hörnet av flygplatsen där jag hamnat är tomt, så när som på mig och en vaktmästare som sitter och skrubbar armstödet på stolsraden med en tandborste. Det ser ganska jobbigt ut.
Jag sitter och funderar på om jag fått med mig allt i min ryggsäck. Hoppas det. Veckan som gått har varit lite körig, finals week och mycket att göra, men nu har jag äntligen spring break och om en timme sitter jag på ett plan till Kanada. Jag ska hänga några dagar runt Vancouver och sedan åka till Whistler och åka lite skidor innan jag åker hem. Lovar att skriva mer om detta och visa bilder om några dagar. Men här kommer istället ett litet axplock av vad jag hittat på de senaste veckorna.
I början av mars åkte jag på campingtrip med skolan. Vi åkte till Anza Borrego State Park som verkligen känns som öken. Under hundratusentals år har vatten långsamt sipprat ner i springor or holkat ur grottor i sandstenen. Vi gick in med hjälmar och pannlampor och kom ut täckta i damm (inte lite på knäna sådär, utan verkligen helt täckta i damm). Vissa grottor gick att gå upprätt i, andra fick man krypa genom.
I en av grottorna fanns det inget ljusinsläpp längst in och där släckte vi alla våra pannlampor. Det var nog det mörkaste jag varit med om, så svart att hjärnan spelar spratt med en och tror att man ser former som inte finns. “Här är kanten” tänker man, sen säger det smack och man är glad att man har hjälm på huvudet. Vi provade på att krypa ut ur grottan utan att tända lamporna igen, mycket svårare än man tror att det skulle vara, men en häftig upplevelse.
Efter grottorna badade vi i varma källor och såg himlen fyllas av stjärnor innan vi lade oss att sova tält. Det var ganska kallt, men med dubbla byxor, fleece och dunjacka plus en hemstickad mössa gick det finemang.
Nästa morgon åkte vi och kollade på “the super bloom”. Kalifornien är ju mycket öken, men när allting klaffar (mycket regn, lagom temperaturer, vindar etc) så kan det bli perfekta förhållanden för öknens alla blommor som slår ut samtidigt i frenesi när det gäller att blomma allt vad det går för att locka till sig pollinatörer (framförallt fjärilar som svärmar i tusentals över fälten) och den annars gråbruna öknen färgas lila, vit, gul, orange och blå. Till och med kaktusarna blommar. Självklart sätts det då upp “flower watching stations” längs vägkanten som fylls med bilar, och vatten, solkräm och kartor finns till försäljning från bakluckan på bilar med hemsnickare skyltar och man får ducka mellan selfiepinnarna. Man kan himla med ögonen och säga vad man vill om detta, och göra jämförelser med en svensk sommaräng, men hursom, det är ganska fint.
I skolan har det i och med att denna quarter tagit slut varit dags att redovisa diverse olika projekt som gjorts under terminen. Allt från att bygga kloridjon-sensorer till att skriva uppsatser om hur Arktis kommer vara isfritt om sommaren till 2050 och vi kommer kunna börja frakta saker med båt där. I min programmeringskurs gjorde jag ett projekt där jag använde en databas med en massa stjärnor och deras ljusstyrka och position, och skrev lite kod som låter dig knappa in din plats och tid för att få fram en bild av vilka stjärnor som syns på natthimlen just då. Jag satte ihop det till en liten film också, se nedan för at få se alla stjärnor som syns från nordpolen.
Sist men inte minst har jag i min “Climate Change and Global Health” kurs gjort ett litet fotoprojekt som skulle dokumentera lokala klimatförändringar. Jag valde att titta på vattenkvalitet och surfare (jag tar alla ursäkter att få hänga på stranden…) och hur förändringar i nederbördsmönster påverkar översvämningsrisk med mera. Det finns många studier som dokumenterat hur mycket föroreningar som rinner från land ner i havet, och hur kraftiga regn (likt de vi haft i San Diego hela vintern och kommer får mer av med klimatförändingarna) gör att allt möjligt spolas ut när översvämnningsskydd slår till och avloppsvatten som inte är fullt renat blandas med regnvatten. Det finns en anledning till att rekommendationen är att inte gå i vattnet 48-72 timmar efter att det regnat… Se några av bilderna jag tog till det projektet nedan.
Men nu är allting inlämnat och redovisat, alla tentor är skrivna och jag har lov i tio dagar. Känns lite lustigt att när vårvärmen äntligen kommit till San Diego så drar jag norrut för att hänga i snön. Men det ska bli jättekul.
Avslutar med lite bilder från en tur jag och en kompis gjorde en supertidig morgon till bergen utanför LA för att kolla på solen som gick upp över vallmofälten. Har aldrig sett orange vallmo förut, men det är tydligen Kaliforniens “state flower”. Det är något med det orangea här, deras “state fish”, en art som heter Garibaldi, är också helt orange.
Som alltid, tack för att du läser och ta hand om dig.
Dags för mig att gå ombord på planet. Kanada nästa!